IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се такситата да минат на патентен данък

Идеята е той да бъде различен за отделните общини и да се предплаща на всяко тримесечие

13:58 | 24.09.13 г. 5
Обсъжда се такситата да минат на патентен данък

В Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обсъжда идеята таксиметровите шофьори да минат на патентен данък. Това обясни ресорният министър Данаил Папазов днес по време на пресконференция по актуални теми в ресора му.

Според идеята данъкът ще бъде различен за отделните общини и ще се предплаща на всяко тримесечие, обясни Папазов. По негови думи почти целият бранш се е обединил около предложението за данъка. Папазов заяви, че патентният данък може да изкара целия сектор от сивата икономика.

Все пак той уточни, че идеята все още е предмет на дискусия с бранша, а и трябва да бъде представена и пред Министерството на финансите. В тази връзка Папазов изрази надежда, че скоро ще постигне съгласие с финансовото министерство по темата. 

Припомняме, че още през месец юли Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта в Столична община заяви, че ведомството ще върне патентния данък за таксиметровите шофьори. Тогава той представи идеята данъкът да се заплаща веднъж годишно и да бъде обвързан с получаване от общината на разрешително за таксиметров превоз.

"Със сигурност имаме гарантирано, дори минимално плащане на данъците от тази дейност, което всъщност е и функционалността на един такъв патентен данък. Един допълнителен контрол по отношение на това кой всъщност е данъчно задълженото лице и кой носи отговорността за хората, които се намират зад волана", обясни тогава той.

Подобно решение бе обсъждано и по времето на управлението на ГЕРБ, когато ресорен министър бе Ивайло Московски.

Кой ще поеме ДАИ?

Транспортният министър Папазов все още не е готов с избора си на нов ръководител на ДАИ. По негови думи все още се колебае между кандидатурите на двама души, издигнати от две различни групи от бранша.

"Казусът е следният. Половината от бранша е много против единия кандидат, другата половина е много против другия кандидат. Затова и решението е толкова трудно, но ще се води още диалог с бранша и трябва да се стигне до консенсус", обясни подробно ситуацията Папазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Еееееее... "веднъж" да чуя нещо умно! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
добре звучи ама се наказва с крилати ракетитакива като теб по-добре да си стоят на раздумка в бара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 10 години
az pak vikam da obesim vsi4kite politici I da izeznem ot eu I da zapo4nem da pe4atame dolari I evra kolko ni dusha iska
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Дан
преди 10 години
Голем смех с избора на шеф на ДАИ !!! Половината бранш си иска техния човек, другата половина ще "работи прекрасно" с другия кандидат, а министъра стои по средата и умно ни обяснява колко е сложно да удовлетвориш лобистките мераци на всички едновременно. Ми да направи една сергия и да наддават - поне ще си заработи комисиона! Аман от кукли на конци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Умно,но като са свикнали да не плащат нищо,ще скочат срещу всяка промяна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още